Till startsidan
Kakaons och chokladens historia
Kakaobönans väg till choklad
Titta på våra produkter
Olika chokladupplevelser: chokladprovningar, föredrag, workshops, kurser etc.
Gamla, nya och udda sätt att använda choklad
Intressant och ointressant
Massor av fakta, statistik, tabeller och diagram
Testa din kunskap om choklad
Läs mer om chokladresor till Mexiko
Börspris på kakao, chokladmuseer mm...
Kontaktinfo, öppettider, karta mm...
Kom med synpunkter, tips eller recept i vår gästbok!

Webbkarta
Design och foto:
  © 2007 Fabian Rimfors

Med lite knep och knåp kan du här testa dina kunskaper för att se vad du har lärt dig om choklad. Om du läst och varit uppmärksam på vad som står på hemsidan bör du kunna uppnå ett hyfsat resultat. Kom ihåg att alla svaren till frågorna återfinns någonstans på vår hemsida.


Kunskapstest:

Instruktioner: Svara på alla frågor och klicka sedan på "Visa resultat". Då får du se din poäng plus en liten kommentar till din kunskapsnivå. Vill du göra om testet klickar du på "Nytt försök".

1. Var började man kultivera kakaobönan?

Mesoamerika
Sydostasien
Tropiska Afrika
Sydeuropa
Mesopotamien

2. I vilka nordiska länder äter man mest choklad per capita?

Sverige och Finland
Norge och Danmark
Sverige och Island

3. Vad är sant om kakaoträdet och kakaobönan? Två alternativ är rätt.

Blommorna och frukterna förekommer aldrig samtidigt på trädet.
När bönorna ligger i frukten omges de av en giftig och bitter vätska.
Kakaobönor var ett betalningsmedel i Mesoamerika.
Ett träd producerar i snitt ungefär 3-4 kg bönor per år.
Kakaoträdet bär frukt endast vart annat år.

4. Vilka är de tre huvudsorterna av kakaobönan som odlas kommersiellt?

Forastero
Criollo
Colombo
Arriba
Trinitario
Accra

5. Vem gav kakaoträdet dess namn Theobroma, och vad betyder det?

Hernán Cortéz - gudavits
Aztekerna - bittert vatten
Carl von Linné - gudaspis
Christoffer Columbus - naturens mynt

6. Vilka tre påståenden om choklad av god kvalitet är sanna?

choklad innehåller fenyletylamin som anses vara ett afrodisiakum.
choklad höjer kolesterolhalten i blodet.
choklad innehåller fluor och motverkar karies.
choklad orsakar fetma.
choklad åts redan 2100 år f.Kr. av sumererna i Mesopotamien.
choklad är acnebildande.
choklad innehåller mer kalcium, protein och riboflavin än en banan.

7. Vilket land producerar mest kakaobönor i världen?

Brasilien
Indonesien
Elfenbenskusten
Mexiko


(Maxpoäng är 100)

Kodning och inspiration till frågorna är hämtade från Klicka här för att göra chokladsajtens kunskapstest med deras tillstånd.


Korsord:

Instruktioner: Antingen kan du rita av korsordet, eller så kan du helt enkelt skriva ut en utskriftvänlig PDF-version genom att först klicka på "Utskriftsvänlig version" och sedan på "Skriv ut..." under Arkiv-menyn från det utskriftsvänliga PDF-dokumentet. Lösningen erhåller du genom att klicka på "Lösning", varpå korsordet byts ut mot en färdig version.

Utskriftvänlig version (PDF)

VÅGRÄTT

4. En blandning av choklad och vätska som vanligen används som fyllning i choklad
8. Troligen den förste europé att smaka choklad
10. Direkt efter skörd ska kakaobönorna ...
13. Kakaobönornas Rolls Royce
14. Efter fermenteringen ska kakaobönorna ...
16. Detta låg bakom uppkomsten av Trinitariokorsningen
17. Europesika Unionen definierar choklad i choklad...

LODRÄTT

1. Tack vare César du Plessis-Praslins kock kan vi nu njuta av en ...
2. När man maler presskakan får man detta pulver
3. Amerikansk filmstjärna som kunde sätta i sig ½ kg choklad om dagen
5. Denna kontinent konsumerar mest choklad
6. Efter att skalet är bortblåst, och innan de krossas, kallas bönorna för kakao...
7. Det område av Sverige där Lödahus Chokladkultur ligger
9. Carl von Linné döpte kakaoträdet till Theobroma ...
11. En viktig ingrediens i choklad
12. Ursprungligen nyttjades choklad som ...
14. Så här vill man dricka sin choklad i Spanien
15. En traditionell mexikansk sås innehållande choklad

 


Identifiera choklad på olika språk:

Instruktioner: Dra streck mellan orden i den väntra kolumnen (choklad på olika språk) och respektive språk i den högra kolumnen. Antingen kan du skriva av orden, eller så kan du helt enkelt skriva ut en utskriftvänlig PDF-version genom att först klicka på "Utskriftsvänlig version" och sedan på "Skriv ut..." under Arkiv-menyn från det utskriftsvänliga PDF-dokumentet. Lösningen erhåller du genom att klicka på "Lösning", varpå sträck länkar samman ord med rätt språk.

Utskriftvänlig version (PDF)

 

In English I På svenska

        Korsord
        Identifiera språk

Marabou grundades 1916 i Sverige som ett dotterbolag till norska företaget Freia. Då namnet Freia var upptaget i Sverige döptes företaget till Marabou efter den stork som har varit Freias symbol i Oslo sedan 1915 och är än idag.

 

 

 

Marabou Mjölkchoklad har varit med sedan Marabou började tillverka choklad i svenska Sundbyberg 1919 och är basen i nästan alla Marabous produkter. Men den har inte alltid smakat som den gör idag.

 

 

 

Först producerades en mjölkchoklad som liknade den som tillverkades på många andra chokladfabriker runt om i Europa. Men på 1950-talet blev det möjligt att tillverka choklad med en teknik som kallas "crumb".

 

 

 

Efter ett mödosamt arbete kunde Marabou 1956 lansera en helt ny mjölkchoklad, med den distinkta karamelliserade smaken som vi känner i dag. Samtidigt introducerades en tjockare kaka och man använde under ett par år en slogan "Dubbelt så tjock – dubbelt så god". Det blev en stor succé och försäljningen ökade det året med 50%.

 

 

 

Lanseringen av Marabous nya mjölkchoklad 1956 skedde med hjälp av två av dåtidens största svenska skådespelare – Sture Lagervall och Yvonne Lombard. I film efter film mumsar de på Marabou Mjölkchoklad och då föddes även det välbekanta uttrycket Mmm…Marabou.

 

 

 

Storken användes som symbol ända till slutet av 1960-talet, då greve Sigvard Bernadotte erbjöd sina tjänster att förnya Marabousymbolen. Resultatet blev att det numera klassiska M:et successivt ersatte storken.

 

 

 

På åttiotalet användes "Smaken man aldrig glömmer". På nittiotalet hittade man så tillbaka till det ursprungliga "Mmm…Marabou".  2002 lanserades det nya reklamkonceptet "Små goda ögonblick".

 

 

 

Idag tillverkar Marabou ca 200 ton/dag, huvudsakligen gjord på kakaobönor från Väst-afrika (Elfenbenskusten, Ghana).

 

 

 

I landet där man äter "sjokolade" pratar vissa bokmål.

 

 

 

I landet där man äter "suklaa" pratar många också svenska som modersmål.

 

 

 

I landet där man äter "çikolada" har man ena foten i Europa och den andra i Asien, där också största delen av landet ligger.

 

 

 

I landet där man äter "czekolada" finns ett parti som heter Solidarność som hade en stark ledare vid namn Lech Wałęsa.