Lödahus Chokladkultur stödjer Cocoa Bellos utvecklingsprojekt med kakaoodlare i Fiji.
Till startsidan
Kakaons och chokladens historia
Kakaobönans väg till choklad
Titta på våra produkter
Olika chokladupplevelser: chokladprovningar, föredrag, workshops, kurser etc.
Gamla, nya och udda sätt att använda choklad
Intressant och ointressant
Massor av fakta, statistik, tabeller och diagram
Testa din kunskap om choklad
Läs mer om chokladresor till Mexiko
Börspris på kakao, chokladmuseer mm...
Kontaktinfo, öppettider, karta mm...
Kom med synpunkter, tips eller recept i vår gästbok!

Webbkarta
Design och foto:
  © 2007 Fabian Rimfors

 

 

 

 

 

 

 

 

Tryffel
[Ursprungligen från latinets tudor via nedeländska truffel och franska †truffele och truffle (nu truffe).]
Chokladtryffel är ej att förväxla med tryffelsvamp som används vid matlagning. En chokladtryffel är oftast en konfektbit som är gjord på en blandning av choklad och grädde och som vanligtvis är smaksatt med rom, kaffe eller likör, och som slutligen rullats i kakaopulver eller doppats i choklad.

 

Canache el. Ganache
[Franska: canache, ganache, †garnashe. Ursprungligen från grekiska ordet för käke gnathos via italienska ganascia. Även ett klädesplagg för män under medeltiden, jfr eng. garnish.]
Canache är en blandning av choklad och vätska som man använder som fyllning i praliner och tryfflar. Vätskan är vanligen grädde men kan också vara kaffe, te, likör, fruktpuré, vin m.m.

Här kan du läsa om saker som sagts om choklad, sätter choklad i olika perspektiv eller på något sätt relaterar till choklad. Här finns berömda citat, intressanta utdrag från artiklar och kul gammal fakta från chokladens historia. Dessa kuriosa må vara mer till nöje än av nytta, men säkerligen finner du något intressant!

Cacao blev på grund av ett skrivfel cocoa i engelskspråkiga delar av världen, där cacao refererar till trädet som ger de avlånga frukterna. Inuti frukterna ligger bönorna, vilka är huvudingrediensen i choklad. På engelska är de tekniskt sett "cacao beans", men inom kakaoindustrin är de bäst kända som cocoa beans. Kakaopulvret man utvinner ur bönorna kallas också cocoa. Som om det inte vore tillräckligt finns det dessutom en stad öster om Orlando, Florida i USA som också heter Cocoa.

Choklad innehåller aminosyran fenyletylamin som anses vara afrodisiakisk och sägs kunna "bota" baksmälla. Detta ämne frigörs naturligt i kroppen när man är förälskad och i stället för att somliga tar antidepressiva medel, vilka har till uppgift att förhindra nedbrytningen av kroppens egna fenyletylamin, kan de få sin dos genom att äta mörk choklad. Det finns också andra uppiggande ämnen i choklad såsom dopamin och serotonin, vilka lindrar smärta och höjer stämningsläget.

Kakaobönor var ett betalningsmedel i Mesoamerika. En liten kanin fick man för 4 bönor och en natt med kvinna kostade 8-10. En slav av medelgod kvalité kunde kosta 100 bönor om du hade tur, likaså en hustru. Falskmyntare fanns som borrade hål i bönorna och fyllde dem med jord.

Under Boerkriget (1899-1902) skickade Drottning Victoria specialtillverkade chokladpraliner som nyårsgåva åt sina soldater, hela vägen från Storbritannien till sydligaste Afrika.

När engelsmännen någon gång på 1500-talet kapade ett spanskt handelsfartyg med last av orostade kakaobönor, fann de smaken på bönorna så avskyvärd att de vräkte hela lasten i sjön. Rostning är av avgörande betydelse för smak och arom.

Skådespelerskan Katharine Hepburn bekände att hon var en så kallad chocoholic. Hon kunde sätta i sig ½ kg choklad på en dag och har som svar på frågan om hemligheten bakom hennes fina vigör vid en så hög ålder ha svarat: - "A pound of chocolate a day, a healthy regular diet, and plenty of exercise."

Pralin är en chokladdoppad konfektbit med fyllning av t ex nougat, marsipan, frukt eller likör. Ordet pralin kommer av namnet på den franske marskalken och greven César du Plessis-Praslin, hertig av Choiseul, som levde på 1600-talet och vars kock hittade på godsaken för att behaga sin herre. I Frankrike är praline en nöt eller mandel som rostats i en sockermassa - det vi vanligen kallar brända mandlar. I belgisk franska däremot avser ordet praline samma som hos, en chokladpralin. Vill man ha detsamma i Frankrike ber man om en praliné.

"Ingen annanstans har naturen koncentrerat ett sådant överflöd av de mest värdefulla födoämnena på ett så litet utrymme som kakaobönan."
Alexander von Humboldt, resenär i Sydamerika på 1800-talet

"Chokladens överlägsenhet både för hälsa och näringsintag, kommer snart att ge den en främre position än både te och kaffe i Amerika, såsom den gjort i Spanien"
Thomas Jefferson, Amerikas tredje president, i ett brev
år 1785 till John Adams, landets andra president.

Under 2:a världskriget fick de amerikanska soldaterna tre chokladstänger var i sin dagliga ranson, vardera innehållande 600 Kcal. Chokladen visade sig utgöra ett viktigt näringstillskott som snabbt kunde intas under strid och har därför använts i USA:s armé sedan dess. För den militära insatsen under gulf-krisen 1990 var man tvungen att uppfinna en ny sorts chokladkakor som inte smälte i den heta ökensolen. Tillsammans med Hershey lyckades man skapa en chokladkaka som klarar temperaturer upp till 60°C utan att smälta.

Choklad och kakao innehåller det stimulerande ämnet theobromin som påminner om koffein, dock utan samma beroendeframkallande effekt. Theobromin i sig är en bitter flyktig alkaloid som är milt uppiggande, lätt urindrivande och genom sin förmåga att vidga blodkärl även är bra mot högt blodtryck. Theobromin har också en avslappnande inverkan på musklerna vid luftrören och har nyligen i en brittisk studie visat sig fungera tre gånger bättre som lindring av ihållande hosta än traditionell medicin. Försökspersonerna fick en mängd theobromin som motsvarar två koppar choklad och dessutom ger theobrominet heller inga biverkningar.
Aftonbladet, 23 november 2004

Alla reagerar inte lika positivt på theobromin. Då hundar och vissa andra husdjur har mycket långsam ämnesomsättning kan choklad vara giftigt och i värsta fall orsaka dödsfall. Det är den mörka fina chokladen med högt kakaoinnehåll som är värst och en 100 g chokladkaka med mörk choklad kan vara tillräckligt för att förgifta en liten hund. En liten pralin som hunden råkat få i sig är ingen fara. Mjölkchoklad och ljus choklad innehåller mindre mängder theobromin och är därför inte lika giftiga.

1624 ville professor Johan Franciscus Rauch från Wien förbjuda bruket av att dricka choklad i klostren, då den ansågs vara alltför hetsande på drifterna.


Har du fastnat med skägget i brevlådan?

"Den som brukar the, caffé och choklade hemma i sitt hus, betalar Twå Daler Silferrmynt utan åtskillnad."
1716 års överflödsförordning

Det sägs att Madame du Barry, kurtisan och älskarinna till Ludvig XV, alltid gav en kopp chocolat till sina älskare innan de fick komma in i hennes sängkammare, och att den store älskaren och alkemisten Casanova, som drack sin cioccolata på café Florian i Venedig, ansåg att choklad var mer uppiggande än champagne.

Mörk choklad bra för hjärtat!

En amerikansk forskargrupp har i en stor studie kommit fram till att 46 gram 70-procentig choklad varje dag gör att blodkärlen lättare expanderar. Det i sin tur minskar risken för hjärtinfarkt. En annan positiv effekt är att mörk choklad hjälper till att sänka kolesterolhalten i blodet, vilket forskarresultat visar som publicerades i den medicinska tidskriften Journal of American College of Nutrition. I choklad finns även fenoler och flavonoider, kemiska ämnen som underlättar blodcirkulationen och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Svenska Dagbladet 1 juni 2004.
Journal of the American College of Nutrition, nr 3, 2004.

En chokladstång innehåller mer kalcium, protein och riboflavin än en banan eller apelsin.

Choklad motverkar karies. Tanninerna i chokladen motverkar ett enzym som förorsakar karies och fettet hindrar sockret från att fastna i tänderna. Choklad innehåller dessutom kalcium som stärker tänderna och protein som skyddar kroppens vävnader. Choklad innehåller även fluor.


... Det är lugnt, du är inte ensam!

Tre bryggerier har nu lanserat öl med inslag av choklad. Först ut var Young’s med sin Double Chocolate Stout och nu har även Carlsberg släppt sin motsvarighet Criollo Stout. I Sverige har vi vår egen "chokladöl" i form av en stout som bryggs i det lilla bryggeriet i Bredaryd. Denna stout korades till "Europas bästa öl" bland 300 sorter vid en stor europeisk ölfestival. Även USA har en eftertraktad brygd vid namn Black Chocolate Stout gjord av Brooklyn Brewery.

Choklad hotar IT-säkerhet:

Säkerhetstänkandet är inte på topp bland brittiska kontorsarbetare. En undersökning visade att nästan tre fjärdedelar av de tillfrågade var villiga att avslöja sina lösenord till jobbdatorn om de mutades med choklad.
Affärsvärlden 24, 21 april 2004

I bayerska kurorten Bad Birnbach anser man att choklad är rena hälsokuren för huden. De erbjuder välgörande bad i choklad, som med utvärtes behandling verkar starkt återinfettande för torr hud. Beställ en Schokolade ohne Reue, så får du nöjet att omsköljas från topp till tå med en väldoftande chokladinpackning under bar himmel till avslappnande musik. Chokladen har hudvårdande egenskaper och dessutom doftar huden choklad ännu flera timmar efteråt.

Nationella preferenser:

Enligt den amerikanska författaren Nika Standen Hazelton: "Choklad i blått papper säljer inte i Shanghai eller Hong Kong eftersom kineser associerar blått med döden. Varken schweizare eller tyskar gillar bilder på flickor på sina chokladförpackningar, utan vill ha en realistisk reproduktion av innehållet."

En receptsamling gjord av en italiensk präst på 1700-talet visar italienarnas fantasi vad gäller användningen av choklad. Bland recepten finner man bland annat: Friterad chokladdoppad lever, Chokladpudding med kalvkött och kanderad frukt, Chokladsoppa och Polentachoklad.

Två länder i världen illustrerar betydelsen av kakao genom att skylta med det i sina riksvapen, Fiji och Ghana. Fijis riksvapen bär en sköld med ett brittiskt heraldiskt lejon, som håller en kakaofrukt, avbildat ovanpå ett rött S:t Georgs kors. Denna sköld från riksvapnet återfinns även på Fijis flagga. Ghanas riksvapen består också av en sköld, denna är dock delad i fyra delar av ett grönt S:t Georgs kors. På den nedre vänstra delen finns ett kakaoträd som representerar jordbrukets och landets välstånd.

I Danmark resonerar man som följer:

Chokolade bliver udvundet af kakaobuskens bønner. Bønner er grøntsager. Sukker bliver udvundet af sukkerroer. Både roer og bønner er grøntsager. Altså er chokolade en grøntsag!

In English I På svenska

Vidare läsning:
Myter & fördomar!
Vad får heta choklad?

Historien bakom Ögoncacao föddes år 1899  då Malmö Chokolad och Konfektfabriks aktiebolag grundades av dansken Emil Mazetti-Nissen och började producera kakao. Kakaon blev känd för att vara extra fin och god.

 

Vid den här tiden såldes kakaon i vita lösviktspåsar vilket gjorde det svårt för konsumenten att se vilken kakao man fick.

 

År 1904 började Mazetti (som företaget döpte om sig till) sälja sin finaste kakao i förseglade påsar för att förhindra förfalskning. Samma år börjar några ögon förekomma i marknadsföringen av kakaon.

 


Vila ögonen på Mazettis gamla ögon från Fazer som skärmsläckare!

 

Varför man valde ögonen är okänt; en gissning är att man valde ögonen från en samling annonsmallar, då det var ett vanligt sätt att producera annonser vid denna tid.

 

Ögonen blev sedermera synonyma med kakaon och folk frågade efter Ögonkakao och år 1906  föddes namnet Mazettis Ögon-Cacao.

 

År 1910 började man använda ögonen på alla föprackningar. "Se med Edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon" var en reklamslogan man använde efter ögonens genombrott.

 

Till en början användes flera olika ögonpar och det var inte förrän 1957 som ögonen fick sitt nuvarande utseende.

 

1956 utlyste Mazetti en tävling för att få ett enhetligt varumärke. Vinnare i den tävlningen blev Olle Eksell som hade ritat ett stiliserat ögonpar.

 

Theobromin
(C7H8N4O2)

Theobrominmolekyl


Man satsade ordentligt på att marknadsföra ögonen, något som gav resultat genom stigande marknadsandelar.

 

År 1958 förändrades ögonen och fick en större pupill, eftersom de ansågs som för stickande. Det gillade inte Olle Eksell.

 

Ögonen användes nu på alla produkter och man diskuterade att till och med ta bort namnet Mazetti. Det genomfördes dock aldrig.

 

År 1975 köptes Mazetti av Svenska Karl Fazer AB. I och med det försvann ögonen från alla produkter, förutom Fazers bakprodukter där de än idag kan ses.

 

Idag tillverkas den berömda Ögoncacaon av Cloetta Fazer AB i Ljungsbro.

 

 

Tack till marknadsansvarig på Cloetta Fazer AB för tillstånd att använda skärmsläckaren med Mazettis ögon.

 

Carlsberg Criollo Stout.

 

Animationen av ögonen på denna sida är inspirerad av huvudpersonen i amerikanska filmen "Gummo".

 

Gammal bruksanvisning: "En rågad tesked Mazetti Ögon-Cacao blandas tillsammans med 2 teskedar strösocker i en stor kopp och utröres med litet grädde eller kokhett vatten...

 

... Sedan tillsättes under omröring kokhett vatten eller varm mjölk. Utröres cacaon med vatten, kan gräddskumm tillsättas."

Fijis riksvapen.
Fijis riksvapen

Ghanas riksvapen.
Ghanas riksvapen

Regissören Tim Burton arbetar på en inspelning av Roald Dahls populära bok "Kalle och Chokladfabriken" med Johnny Depp som Willy Wonka. Klicka för att läsa mer på denna länk!