Lödahus Chokladkultur stödjer Cocoa Bellos utvecklingsprojekt med kakaoodlare i Fiji.
Till startsidan
Kakaons och chokladens historia
Kakaobönans väg till choklad
Titta på våra produkter
Olika chokladupplevelser: chokladprovningar, föredrag, workshops, kurser etc.
Gamla, nya och udda sätt att använda choklad
Intressant och ointressant
Massor av fakta, statistik, tabeller och diagram
Testa din kunskap om choklad
Läs mer om chokladresor till Mexiko
Börspris på kakao, chokladmuseer mm...
Kontaktinfo, öppettider, karta mm...
Kom med synpunkter, tips eller recept i vår gästbok!

Webbkarta
Design och foto:
  © 2007 Fabian Rimfors

Efter ett antal resor till chokladens Mecka, Oaxaca i Mexiko, arrangerar vi nu enklare resor dit för chokladintresserade som vill se och uppleva Mexikos pulserande chokladkultur på nära håll. På programmet står diverse aktiviteter i staden Oaxaca, där vi bland annat besöker stadens små chokladfabriker, chokladcaféer och marknader. Sedan tar vi oss med buss till Comalcalco i delstaten Tabasco där vi besöker den ekologiska kakaoplantagen Finca Cholula. Haciendan har en kakaoodling på 12 hektar och arbetar tillsammans med Mexikos största universitet UNAM och läroanstalten ECOSUR på att bevara den komplexa tropiska flora och fauna som kakaoträden återfinns i. Ni guidas runt bland träden av ägarfamiljen och får insyn i hur bönorna skördas, fermenteras, torkas och rostas, tills dess att de är färdiga att användas i deras lilla chokladfabrik El Chontal. Våra resmål ligger dessutom i arkeologiskt intressanta områden med många ruiner och lämningar efter gamla kulturer, varför vi lämnar utrymme för improvisation efter våra resenärers intresse.

Resans längd och när den infaller beror på er och vad vi kommer överens om lämpar sig bäst. Nedan har vi sammanställt information som relaterar till choklad och andra bekvämligheter i Oaxaca som kan vara av nytta vid en eventuell resa: tips, råd och kanske även lite inspiration. Är ni intresserade eller har frågor är ni välkomna att höra av er till oss, även om ni planerar att resa dit på egen hand!


OAXACA - en kort reseguide:

Befolkning 260 000     • Höjd 1550 m ö h

Delstatens huvudstad och enda stad av betydande storlek har ett hjärta från kolonialtiden med smala och räta gator, generöst prydda av vackra stenbyggnader. Själva staden Oaxaca är både avslappnad och upplivande, avlägsen men ändå kosmopolitisk. Dess varma bergsklimat, lagom storlek, gamla byggnader, vidsträckta skuggande torg och rogivande caféer hjälper till att dra mer på tempot. Samtidigt som oaxakanska, mexikanska och internationella strömmar skapar en spännande stämning. Staden har ett antal förstklassiga museer och konstgallerier, enligt många den bästa hantverksshoppingen i Mexiko, och en strålande kultur-, restaurang-, bar- och musikscen. Det är den moderna mexikanska konstens huvudstad och ett alltid så populärt tillhåll för att lära sig spanska, ett ställe att bege sig till för äventyr utanför staden eller ett ställe att helt enkelt bara koppla av på. Tåga först mot zócalo (stortorget) för att få ett smakprov på atmosfären. Strosa sedan runt och titta på marknader, hantverk, gallerier, caféer, barer och festligheter som du stöter på. Om du kan, så ta dig tid till mer än en utflykt till de många fascinerande ställena i Valles Centrales.

Ur Lonely Planet Mexico

 

Vaccinationer: Skydd mot gulsot genom Havrix® och kolera genom Dukoral®, ett drickvaccin som till viss del även skyddar mot ETEC-diarré och vanlig turistdiarré. Dessutom rekommenderas ett uppdaterat grundskydd mot difteri, stelkramp och polio. Malariaprofylax rekommenderas vanligtvis ej! Rekommendationerna är hämtade från Medical Links vaccinationsguide men vi råder er att diskutera er specifika situation med er läkare!

 

Härbärge: I stadens norra delar ligger ett fantastiskt och tämligen billigt vandrarhem/hotell cirka 5 minuters gångväg från 1:a klassbusstationen. Det heter Casa Arnel och ligger på ett trevligt gångavstånd från stadens inre centrum i en lugn kullerstensbelagd stadsdel. Innergården hyser ett litet bibliotek, prunkande växter och ett antal talande papegojor. Rummen, vilka alla omger den fridfulla innergården, är små men rena och trevliga och personalen likaså. Där finns en stor terrass på taket med en praktfull utsikt över staden och bergen, och ytterligare en terrass med hängmattor. Finaste och största rummet är 12-L.

Casa Arnel: Aldama 404, telefon: +52 (529) 515 2856, casa.arnel@spersaoaxaca.com.mx, www.casaarnel.com.mx.

 

Matställen: Längre ner för gatan Aldama, precis utanför Casa Arnel, sitter två trevliga tanter varje dag fram till cirka 11:30 och säljer empanadas, traditionell mexikansk pirog, och färskpressade juicer av papaya, apelsin, rödbeta, morot... På Plaza las Virgenes finns ett café som heter Café los curles som gör utmärkta tortas, mexikansk variant av baguette. Rekommenderas: torta de huevos y quesillo con extra de aguacate (torta med ägg och oaxacaost med extra avokado). Det ligger på gatan L. Abasolo #115. Nere i centrum finns en snabbmatsrestaurang som heter Trigo Verde (grönt vete) som har ekologiska pizzor och hamburgare gjorda på fullkornsvete. Adressen är J.P. García 207.

 

Choklad: Hela staden Oaxaca vimlar av chokladställen där man maler kakao till choklad, samtidigt som folk sitter och mediterar över en kopp varm choklad i den andra änden av lokalen. Att dricka choklad och använda den i matlagning, i form av mole, är de två vanligaste sätten att åtnjuta choklad i Oaxaca. Dessa chokladställen erbjuder självklart de bästa tillfällena för inköp av choklad och utöver sitt redan stora sortiment av chokladprodukter kan du även få din helt egna specialtillverkade choklad, gjord efter ditt eget personliga tycke och smak. Välj själv ingredienser och hur mycket av dem du vill ha i, och tänk på att du gärna får ta med dig egna smaksättare för att få fram din specifika choklad. Längs "chokladgatan" Fco. Javier Mina ligger dessa ställen vägg i vägg med varandra och man kan öppet kan iaktta proceduren. Där ligger flera Mayordomo fast det trevligaste stället är nog La Soledad med sitt enorma sortiment av chokladprodukter. De driver även ett hotell som heter Hotel Chocolate Posada. Innergården erbjuder en lugn miljö för en drickpaus där du kan njuta av en varm choklad från deras omfattande chokladmeny. För att smaka på den gamla traditionella kakaodrycken tejate söker man sig bäst till marknaden 20 de Noviembre, den marknad som är i anknytning till "chokladgatan".

La Soledad/Hotel Chocolate Posada: F.J. Mina No. 212, telefon: +52 (951) 516 5760, chapoms@oax1.telmex.net.mx, www.chocolatedeoaxaca.com.mx.

 

Shopping: Delstaten Oaxaca erbjuder en av de rikaste och mest uppfinningsrika traditionella konstscenerna i Mexiko, där staden Oaxaca utgör dess centrallager, och därför begränsar vi oss till chokladrelaterade artiklar på denna hemsida. De flesta varor är billigare på den gigantiska marknaden Central de Abastos än på marknader inne i centrum. Porslin och keramik kan man köpa av Mirac i avdelningen för hantverk, zona de artesanías, Local 75-166-167 (indikerar vilken rad). Till exempel kostar en liten tillbringare 40 pesos, större 70, chokladkopp och fat ca 30 pesos. I samma gång kan man köpa andra sorters tillbringare i grövre keramik för 15-35 pesos styck beroende på storlek. På denna marknad finner du också de billigaste molinillos, en speciell chokladvisp i trä, och metates, den platta mortel som används vid traditionell chokladtillverkning.

På gatan J.P. Garcia inne i centrum ligger ett ställe som heter Crista Veana, vilket är utmärkt för att köpa aluminiumbringare (36 pesos) eller gammaldags emaljerade koppar (ca 10 pesos).

Oaxacas största utbud av böcker på engelska finner man hos Amate Books Librería, som ligger på Macedonio Alcalá No. 307 #2, (amatebooks@prodigy.net.mx). På torget framför kan man dessutom köpa konst av en konstnär som använder sig av diverse choklad och kakaorelaterade motiv.

 

Turistinfo: Mexikanska statens turistinformation, Sedetur, hjälper gärna till med allehanda tips, kartor och information om saker man kan göra under sin vistelse i Oaxaca.

Sedetur: Murguia 206, telefon: +52 (951) 516 0045, www.oaxaca.gob.mx/sedetur, info@oaxaca.gob.mx.

 

Internet: Billigt snabbt bredband hittar man på många ställen. Billigast och pålitligast bredband är förmodligen dock Telcel som ligger ett och ett halvt kvarter nedanför Amate Books Librería på samma gata, Macedonio Alcalá. De tar 2 pesos per påbörjad kvart.

In English I På svenska

Delstaterna Oaxaca och Tabasco är förtydligade med terrakottabrun färg.

Finca Cholulas hemsida •
Forskningsprojektet på Finca Cholula •
Ruta del cacao - "Kakaoleden" •

 

Kakaobönor som torkas i solen på Finca Cholula. Foto: Agneta Sædén.

 

 

Skördade kakaofrukter på Finca Cholula. Foto: Agneta Sædén.

 

 

Kakaofrukter i Finca Cholulas kakaoplantage. Foto: Agneta Sædén.

 

 

Två kvinnor i Oaxaca som förbereder chokladdrycken atole. Till vänster males de rostade bönorna på en metate och till höger vispas det upp ett skum med en molinillo.

 

 

På gatan Fco. Javier Mina trängs chokladfabrikerna, La Soledad, Mayordomo...

 

 

Nytillverkad choklad av nyrostade och nymalna kakaobönor, socker, kanel och mandel på Mayordomo.

 

 

På La Soledad tappar man upp färsk choklad som säljs direkt.

 

 

Tejate är en svalkande dryck baserad på kakaobönor och majs som kan avjutas inne på marknaden 20 de Noviembre.

 

 

Mirac säljer porslin av alla de slag i zona de artesanías på Central de Abastos.