Till startsidan
Kakaons och chokladens historia
Kakaobönans väg till choklad
Titta på våra produkter
Olika chokladupplevelser: chokladprovningar, föredrag, workshops, kurser etc.
Gamla, nya och udda sätt att använda choklad
Intressant och ointressant
Massor av fakta, statistik, tabeller och diagram
Testa din kunskap om choklad
Läs mer om chokladresor till Mexiko
Börspris på kakao, chokladmuseer mm...
Kontaktinfo, öppettider, karta mm...
Kom med synpunkter, tips eller recept i vår gästbok!

Webbkarta
Design och foto:
  © 2007 Fabian Rimfors

Chokladkonsumtion i kilogram per capita och land:

Sverige har avancerat från en 11:e plats till 8:e en plats mellan 1998 till 2002.

Källa: 2002 International Statistics of Cabisco/ICCO.

 

Produktion av kakaobönor per land i tusen ton:

Elfenbenskusten står i spetsen för de afrikanska ländernas kamp mot användandet av vegetabiliskt fett i choklad.

Källa: 2004 LMC International, ICCO, ED&F Man.

 

Världens tio största företag som tillverkar choklad:

Företag:

Total försäljning
2002 i miljarder US$:

Mars Inc.

7,5

Nestlé

7,2

Hershey Foods

4,5

Cadbury Schweppes

4,4

Ferrero

3,9

Kraft Foods

2,8

Meiji Seika Kaisha Ltd.

1,9

Barry Callebaut

1,8

Lindt & Sprungli

1,1

Lotte Confectionery Co

0,9

Källa: Top 100 Global Confectionery Companies. Candy Industry, 168 (1): 35-39, Januari 2003.

 

Genomsnittligt näringsvärde:

100 gram

Ren
choklad

Mjölk-
choklad

Vit
choklad

Protein (g)

4,7

8,4

8,0

Fett (g)

29,2

30,3

30,9

Kalorier (kcal)

525

529

529

Kolhydrat (g)

64,8

59,4

58,3

Kalcium (mg)

38

220

270

Magnesium (mg)

100

55

26

Järn (mg)

2,4

1,6

0,2

Zink (mg)

0,2

0,2

0,9

Vitamin A (µg)

40

40

75

Vitamin E (mg)

0,85

0,74

1,14

Vitamin B1 (mg)

0,07

0,10

0,08

Vitamin B2 (mg)

0,08

0,23

0,49

Vitamin B3 (mg)

0,4

0,2

0,2

Vitamin B6 (mg)

0,07

0,07

0,07

Vitamin B12 (µg)

-

spår

spår

Folsyra (µg)

10

10

10

Källa: McCane and Widdowson's The Composition of Foods, 5:e upplagan.
För utförligare näringsinformation så besök Folkhälsoinstitutets hemsida.

 

Kakaobönans användningsområden:

Världsproduktionen av kakaobönor tros hamna på 3,194 miljoner ton enligt ICCO:s prognos för 2004/05. Hur som helst går det inte att säga exakt hur stor procent som används till att göra choklad. En grov indikering tyder på att en tredjedel går till att göra kakaomassa och att resten pressas för att göra kakaosmör och kakaopulver. Majoriteten av kakaosmöret används till chokladproduktion tillsammans med kakaomassa. Detta tyder således på att två tredjedelar av bönproduktionen används till att göra choklad och en tredjedel till att göra kakaopulver. Kakaosmör används även vid framställning av kosmetika, dock mycket sparsamt. Forskning bedrivs även inom andra områden såsom djurfoder, gödslingsmedel, alkoholhaltiga drycker, marmelad etc., men som sagt är detta användandet mycket lågt.

 

Konsumtionen i olika världsdelar:

I sin kvartalsrapport Quarterly Bulletin of Cocoa Statistics publicerar ICCO prognoser för den årliga konsumtionen av kakao, vilket motsvarar kakaoinnehållet i konfektyr och andra produkter som innehåller kakao, i de länder som toppar kakaokonsumtionen.

2001/02 var världskonsumtionen cirka 0,53 kg per person (eller 0,97 kg per person om man utesluter Kina, Indien och Indonesien, vars stora befolkningar har en oproportionerlig effekt på per capita-konsumtionen i världen). Hur som helst förekommer stor variation i konsumtionsnivåerna mellan världens regioner. I Europa konsumerar vi i snitt 1,87 kg per person, i Nord- och Sydamerika 1,20 kg, i Asien och Oceanien 0,11 kg och i Afrika 0,13 kg.

Källa: ICCO Quarterly Bulletin of Cocoa Statistics, 29 (3), 2002/2003.

 

Innehållsförteckning för choklad:

Kvalitetschoklad

56-70% kakaovarusubstans, varav 31% kakaosmör
29-43% socker
1% lecitin och rent vaniljextrakt

 

Massproducerad mjölkchoklad

11% kakaovarusubstans
3% vegetabiliskt fett
20% mjölkvarusubstans
65% socker
1% lecitin och syntetiskt vanillin

Procentsatsen av kakaovarusubstans brukar kallas kakaohalt eller enbart kakao, utan att syfta på kakaopulver.
Källa: McFadden, C. 2000. Chocolate - A Celebration of the World's Most Additive Food. London:Hermes House.

In English I På svenska

Statistik och fakta för choklad och kakao, konsumtion, produktion, innehåll etc.

 

Ildefonso Mendoza Löwenhielm

 

 

 

 

Enligt de senaste siffrorna producerades 1,24 miljoner ton kakaobönor i Elfenbenskusten. Ca 1 000 000 bönder svarade för denna produktion. Detta innebär att varje bonde i genomsnitt producerar drygt ett ton kakaobönor. 87% av all kakao produceras på familjeägda odlingar.

 

 

 

 

Gammal Marabouaffisch från 1920 av A. Cornetti.

 

 

Cacao Van Houten, © Privet Livemont, London.

 

 

 

The International Cocoa Organization

 

 

Idealisk förvaring för choklad är ca 16º C.

 

 

Chokladen börjar smälta redan vid 20º C och är helt smält och deformerad vid 32º C.

 

En Chocolat Carpentier affisch från 1895.